Alimentació i Nutrició

 

Alimentació: És el conjunt de processos que permet als organismes utilitzar i transformar els nutrients per mantenir-se vius. Nutrició:És el procés pel qual s'obtenen els nutrients del medi extern.


Quines són les nostres necessitats nutricionals? Com cobrim cadascuna d'aquestes necessitats?

  • Energètiques : Es cobreixen amb glúcids i greixos, gràcies a reaccions químiques (metabòliques) i que en conjunt reben el nom de respiració.

  • Estructurals: Es cobreixen amb els nutrients estructurals més importants (proteïnes) encara que també alguns lípids que s'utilitzen per construir les membranes cel · lulars i algunes sals minerals que formen part de l'esquelet

  • Funcionals i reguladores : Es cobreixen amb vitamines i sals minerals responsables que els òrgans funcionin amb normalitat, hi hagi una bona coordinació de l'organisme i que es duguin a terme correctament els processos vitals.

Metabolisme basal : És la quantitat d'energia mínima que el nostre organisme necessita, encara que aquest en complet repòs per dur a terme els processos vitals.

- ¿Què són els aminoàcids essencials?
Els 8 aminoàcids restants de 20 existents que no poden ser formats pel nostre organisme i han d'incorporar en quantitats suficients a través dels aliments.

- ¿En quins aliments es troben les vitamines?
En aliments crus o poc coordinats. També abundants en les verdures i fruites fresques.

Classificació de les vitamines segons la seva solubilitat. Exemples.

Liposolubles: Solubles en lípids però insolubles en aigua: A, D

Hidrosolubles: Solubles en aigua però insolubles en lípids: B1, b2, B12, C.

Els 7 grups en què es poden classificar els aliments

1-Llets i derivats 
2-Carns, peixos i ous 
3. Llegums, tubercles i derivats 
4-Hortalisses i verdures 
5-Fruites i derivats 
6-Cereals, pastes i sucre 
7 - greixos i olis

Dieta alimentària
La quantitat i el tipus d'aliments que una persona consumeix diàriament

¿Quins requisits ha de complir una dieta per a ser equilibrada?

  • -Diversificar els aliments que s'ingereixen.
  •  -Realitzar diverses àpats al dia.
  •  -Prendre entre un 10% i un 15% d'aliments proteics (origen animal i vegetal) i aportar nutrients energètics de diverses fonts.
  • -No gaire abundants, en el lloc d'una o dues molt abundants prendre aliments vegetals frescos.
  • -Consumir aliments frescos en fibra.
  • -Evitar aliments precuinats i refinats.
  • -Consumir cereals integrals que conserven les vitamines, les sals minerals i la fibra que es perden en el producte refinat.
  • -Incloure greixos insaturats en proporció adequada i reduir el consum d'aliments rics en greixos saturats i colesterol.


¿Quins són els aliments bàsics que componen la dieta mediterrània?

-Oli d'oliva.
-Cereals.
-Llegums.
-Peixos.
-Verdures i fruites.

 

Beneficis de la dieta mediterrània:

-Caràcter preventiu en les malalties de l'aparell circulatori, provocats per un excés de colesterol, així com el restrenyiment, el càncer del còlon i l'obesitat.

-La gran varietat de plats constitueix un dels principals atractius d'aquesta dieta des del punt de vista culinari.


Quan es produeix desnutrició? Exemples:

Es produeix quan la quantitat d'aliments que s'ingereixen resulta insuficient per satisfer les necessitats nutricionals, en funció de l'edat i el tipus d'activitat que es realitza.
-Exemples: Marasme (Manca d'aliments) i Kwashiorkor (Greu deficiència de proteïnes en la dieta).

 

Malalties causades per una mala alimentació Com es poden prevenir?

  • Obesitat : Evitar el consum abusiu de sucres, greixos, begudes alcohòliques i practicar esport.

  • Malaltia de l'aparell circulatori : Disminuir la ingesta d'aliments rics en colesterol com carns i formatges grassos, ous, greixos animal, i peix blau.

  • -Càncer : No prendre olis que s'hagin utilitzat diverses vegades i aliments fumats. Estimular el moviment intestinal, ingerir aliments rics en fibra...

Malalties carencials:

Anèmia: Prendre aliments que continguin ferro, com carns carns vermelles, llegums i ou.
Hipovitaminosis: Alimentació adequada amb verdures, fruites, llet i aliments crus. 
Goll: Consumir iode en la dieta. És molt abundant en els aliments d'origen marí (peixos i mariscs).

Quines fases comprèn la comercialització dels aliments?

-Classificació per qualitat i mida.
-Certificació d'origen.
-Envasat adequat.
-Etiqueta amb totes les dades necessàries.
-Transport fins a punts reconsumo.
-Distribució i venda al públic.


Quines són les causes del deteriorament d'aliments?

-L'acció d'enzims existents en el propi aliment que provoquen en les biomolècules reaccions químiques que les transformen i alteren el producte .

-Multiplicació de microorganismes (bacteris i fongs) presents en ells que, a més d'utilitzar com a nutrients les biomolècules, d'aliments, deteriorant-se, poden produir substàncies tòxiques que passen a aquestes..


Com actua el fred per conservar els aliments? ¿Que tres mètodes de conservació hi ha?

Les temperatures baixes redueixen la velocitat de reproducció de microorganismes i enzims.

 

Mètodes:

-Refrigeració: A sobre de 0 º graus.
-Congelació: -18 º graus.
-Ultra congelació: Entre -35 ºC i -150 ºC.


Com actua la calor per conservar els aliments? ¿Que tres mètodes de conservació per Calos hi ha?

Destrueix aquestes enzims i mata els microorganismes.

Mètodes:

-Esterilització: S'eliminen microorganismes a més de 100º -UHT (ultra high temperatura): Destrueixen aquests microorganismes però no els nutrients que contenen. Temperatura alta.

-Pasteurització: No es distribueixen tots els microorganismes, ja que (S'apliquen temperatures més baixes) elimina microorganismes patògens, que moren a aquestes temperatures (63º C i 88º C).

- ¿Què és ...?

-La liofilització: Tècnica de dessecació en què l'aliment és congelat i posteriorment, dessecat per sublimació a baixa pressió. -Envasat al buit: Sistema d'envasat que elimina l'aire, per tant, l'oxigen, si no hi ha oxigen, els microorganismes no poden reproduir-se. -Fermentació: Els aliments poden transformar-se en altres que, es conserven millor i adquireixen noves qualitats nutritives. -Fumat: El fum de la combustió de fusta eliminen els microorganismes i eviten el deteriorament dels aliments.
 

Com actuen per conservar els aliments?

-La liofilització: S'aconsegueix extreure tota l'aigua i l'aliment es conserva 
-Envasat al buit: Les reaccions enzimàtiques no poden reproduir-se. 
-Fermentació: Milloren les seves propietats 
-Fumat: Eviten el deteriorament dels aliments.

- ¿Quins són els principals conservants que s'utilitzen? Com actuen per conservar els aliments?

-Sal i sucre: Provoca la mort de microorganismes per perduda d'aigua o impedeix la seva acció destructiva sobre l'aliment 
-Vinagre i espècies: impedeixen la proliferació de microorganismes 
-Conservants químics: Maten organismes.


Per què la dieta dels països subdesenvolupats és incorrecta?

-Baix contingut calòric 
-monòtones 
-Baixos en proteïnes 
-Manipulació i conservació d'aliments que de vegades produeixen malalties infeccioses i intoxicacions 
-Preponderància d'aliments proteics 
-Consum de plats preparats


Per què la dieta dels països desenvolupats és incorrecta?

-Contingut calòric elevat 
-Abundància d'aliments rics en colesterol i greixos saturats 
-Abundància d'aliments refinats i amb pocs residus


Què són els aliments transgènics? Quins avantatges i inconvenients plantegen?

-Aliments obtinguts a partir d'organismes modificats

  • Avantatges: -Resistència a gelades, malalties i plagues -Fabricació més barata -Introducció en els aliments de vacunes o de qualitats nutritives.

  • * Inconvenients: 
    -Desencadenen al · lèrgies i apareixen productes tòxics o substàncies cancerígenes 
    -Es poden produir interferència