Alimentació: És el conjunt de processos que permet als organismes utilitzar i transformar els nutrients per mantenir-se vius. Nutrició:És el procés pel qual s'obtenen els nutrients del medi extern.
Quines són les nostres necessitats nutricionals? Com cobrim cadascuna d'aquestes necessitats?
-
Energètiques : Es cobreixen amb glúcids i greixos, gràcies a reaccions químiques (metabòliques) i que en
conjunt reben el nom de respiració.
-
Estructurals: Es cobreixen amb els nutrients estructurals més importants (proteïnes) encara que també
alguns lípids que s'utilitzen per construir les membranes cel · lulars i algunes sals minerals que formen part de l'esquelet
-
Funcionals i reguladores : Es cobreixen amb vitamines i sals minerals responsables que els òrgans funcionin
amb normalitat, hi hagi una bona coordinació de l'organisme i que es duguin a terme correctament els processos vitals.
Metabolisme basal : És la quantitat d'energia mínima
que el nostre organisme necessita, encara que aquest en complet repòs per dur a terme els processos vitals.
- ¿Què són els aminoàcids essencials?
Els 8 aminoàcids restants de 20 existents que no poden ser formats pel nostre organisme i han d'incorporar en quantitats suficients a través dels
aliments.
- ¿En quins aliments es troben les vitamines?
En aliments crus o poc coordinats. També abundants en les verdures i fruites fresques.
- Classificació de les vitamines segons la seva
solubilitat. Exemples.
Liposolubles: Solubles en lípids però insolubles en aigua: A, D
Hidrosolubles: Solubles en aigua però insolubles en lípids: B1, b2, B12, C.
Els 7 grups en què es poden classificar els aliments
1-Llets i derivats
2-Carns, peixos i ous
3. Llegums, tubercles i derivats
4-Hortalisses i verdures
5-Fruites i derivats
6-Cereals, pastes i sucre
7 - greixos i olis
Dieta alimentària
La quantitat i el tipus d'aliments que una persona consumeix diàriament
¿Quins requisits ha de complir una dieta per a ser equilibrada?
-
-Diversificar els aliments que s'ingereixen.
-
-Realitzar diverses àpats al dia.
-
-Prendre entre un 10% i un 15% d'aliments proteics (origen animal i vegetal) i aportar nutrients energètics de diverses
fonts.
-
-No gaire abundants, en el lloc d'una o dues molt abundants prendre aliments vegetals frescos.
-
-Consumir aliments frescos en fibra.
-
-Evitar aliments precuinats i refinats.
-
-Consumir cereals integrals que conserven les vitamines, les sals minerals i la fibra que es perden en el producte refinat.
-
-Incloure greixos insaturats en proporció adequada i reduir el consum d'aliments rics en greixos saturats i colesterol.
¿Quins són els aliments bàsics que componen la dieta mediterrània?
-Oli d'oliva.
-Cereals.
-Llegums.
-Peixos.
-Verdures i fruites.
Beneficis de la dieta mediterrània:
-Caràcter preventiu en les malalties de l'aparell circulatori, provocats per un excés de colesterol, així com el restrenyiment, el càncer del còlon i
l'obesitat.
-La gran varietat de plats constitueix un dels principals atractius d'aquesta dieta des del punt de vista culinari.
Quan es produeix desnutrició? Exemples:
Es produeix quan la quantitat d'aliments que s'ingereixen resulta insuficient per satisfer les necessitats nutricionals, en funció de l'edat i el tipus d'activitat
que es realitza.
-Exemples: Marasme (Manca d'aliments) i Kwashiorkor (Greu deficiència de proteïnes en la dieta).
Malalties causades per una mala alimentació Com es poden prevenir?
-
- Obesitat : Evitar el consum abusiu de sucres, greixos, begudes
alcohòliques i practicar esport.
-
- Malaltia de l'aparell circulatori : Disminuir la ingesta d'aliments rics
en colesterol com carns i formatges grassos, ous, greixos animal, i peix blau.
-
-Càncer : No prendre olis que s'hagin utilitzat diverses vegades i aliments
fumats. Estimular el moviment intestinal, ingerir aliments rics en fibra...
- Anèmia: Prendre aliments que continguin ferro, com carns carns vermelles,
llegums i ou.
- Hipovitaminosis: Alimentació adequada amb verdures, fruites, llet i aliments
crus.
- Goll: Consumir iode en la dieta. És molt abundant en els
aliments d'origen marí (peixos i mariscs).
Quines fases comprèn la comercialització dels aliments?
-Classificació per qualitat i mida.
-Certificació d'origen.
-Envasat adequat.
-Etiqueta amb totes les dades necessàries.
-Transport fins a punts reconsumo.
-Distribució i venda al públic.
Quines són les causes del deteriorament d'aliments?
-L'acció d'enzims existents en el propi aliment que provoquen en les biomolècules reaccions químiques que
les transformen i alteren el producte .
-Multiplicació de microorganismes (bacteris i fongs) presents en ells que, a més d'utilitzar com a nutrients les biomolècules, d'aliments, deteriorant-se,
poden produir substàncies tòxiques que passen a aquestes..
Com actua el fred per conservar els aliments? ¿Que tres mètodes de conservació hi ha?
Les temperatures baixes redueixen la velocitat de reproducció de microorganismes i enzims.
Mètodes:
-Refrigeració: A sobre de 0 º graus.
-Congelació: -18 º graus.
-Ultra congelació: Entre -35 ºC i -150 ºC.
Com actua la calor per conservar els aliments? ¿Que tres mètodes de conservació per Calos hi
ha?
Destrueix aquestes enzims i mata els microorganismes.
Mètodes:
-Esterilització: S'eliminen microorganismes a més de 100º -UHT (ultra high temperatura): Destrueixen aquests microorganismes però no els
nutrients que contenen. Temperatura alta.
-Pasteurització: No es distribueixen tots els microorganismes, ja que (S'apliquen temperatures més baixes) elimina microorganismes patògens, que moren a
aquestes temperatures (63º C i 88º C).
- ¿Què és ...?
-La liofilització: Tècnica de dessecació en què l'aliment és congelat i posteriorment, dessecat per sublimació a
baixa pressió. -Envasat al buit: Sistema d'envasat que elimina l'aire, per tant, l'oxigen, si no hi ha oxigen, els
microorganismes no poden reproduir-se. -Fermentació: Els aliments poden transformar-se en altres que, es conserven millor
i adquireixen noves qualitats nutritives. -Fumat: El fum de la combustió de fusta eliminen els microorganismes i eviten el
deteriorament dels aliments.
Com actuen per conservar els aliments?
-La liofilització: S'aconsegueix extreure tota l'aigua i l'aliment es conserva
-Envasat al buit: Les reaccions enzimàtiques no poden reproduir-se.
-Fermentació: Milloren les seves propietats
-Fumat: Eviten el deteriorament dels aliments.
- ¿Quins són els principals conservants que s'utilitzen? Com actuen per conservar els aliments?
-Sal i sucre: Provoca la mort de microorganismes per perduda d'aigua o impedeix la seva acció destructiva sobre l'aliment
-Vinagre i espècies: impedeixen la proliferació de microorganismes
-Conservants químics: Maten organismes.
Per què la dieta dels països subdesenvolupats és incorrecta?
-Baix contingut calòric
-monòtones
-Baixos en proteïnes
-Manipulació i conservació d'aliments que de vegades produeixen malalties infeccioses i intoxicacions
-Preponderància d'aliments proteics
-Consum de plats preparats
Per què la dieta dels països desenvolupats és incorrecta?
-Contingut calòric elevat
-Abundància d'aliments rics en colesterol i greixos saturats
-Abundància d'aliments refinats i amb pocs residus
Què són els aliments transgènics? Quins avantatges i inconvenients plantegen?
-Aliments obtinguts a partir d'organismes modificats
-
* Inconvenients:
-Desencadenen al · lèrgies i apareixen productes tòxics o substàncies cancerígenes
-Es poden produir interferència
|