En aquest apartat dedicat a la geografia de 3r ESO, trobarás els principals temes en què he dividit aquesta assignatura. Intentarem plantejar-te la informació de la manera més senzilla i amb representacions gràfiques per facilitar la seva comprensió.

 

Normalment, l'assignatura de geografia és considerada una de les assignatures més difícils, però quan una assignatura t'agrada, ho veus tot molt més fàcil. És per això, que açí intentarem que ho vegis d'una forma més amena, per facilitar-te l'estudi d'aquesta interessant assignatura.

La Ciutat

 

Quins criteris s'utilitzen per definir el concepte de ciutat?

El nombre d'habitants

L'activitat econòmica

En la majoria dels països se sol determinar un nombre determinat d'habitants per considerar una ciutat com a tal. A Espanya es considera ciutat una concentració urbana amb més de 10.000 habitants.

Segons aquest criteri, la ciutat es defineix que es desenvolupa en ella.

 

La geometria de la ciutat

En gairebé totes les ciutats europees amb llarga història (que són la gran majoria), en observar el plànol urbà podem distingir:

  • El casc antic : Constituït per una gran quantitat de carrers estrets i intricades, que normalment es correspon amb el centre històric de la ciutat.

  • L'eixample : Format per una trama de carrers més amples i rectilínies, a causa d'una millora de planificació i arquitectura. Solen estar més ben preparades per facilitar el pas de transports i és on se solen trobar actualment els centres comercials

  • Els barris perifèrics : Situats al voltant del centre de la ciutat i que s'han integrat en la trama urbana actual.

 

El plànol d'una ciutat

Plànol irregular

Plànol ortogonal

Plànol radiocèntric

No manté una trama urbana ordenada sinó que és un traç tortuós amb petits carrerons sense sortida i amb pati interiors. Presenta una gran manca de planificació.

Aquest pla s'ha utilitzat al llarg de la història perquè ofereix una forma molt simple on el traçat dels carrers és perpendicular.

Aquest pla té una trama radia, ja que tot gira entorn a un punt central, així d'aquesta manera, els carrers de distribueixen en forma de cercles concèntrics.

 

Les funcions urbanes

Funció militar

Moltes ciutats deuen el seu origen a la funció de protecció que tenien o al lloc estratègic que ocupaven. Per això és comú trobar nuclis antics a la part alta d'un turó, com castells, fortaleses militars ...

Funció comercial

El mercat tradicional és on les persones comercien unes amb altres per comprar i vendre. Aquest intercanvi de mercaderies comporta diverses activitats com poden ser, bancs, magatzems, transports, hotels o restaurants.

Producció industrial

Moltes ciutats van ser ampliades per la seva implantació industrial, ja que les indústries necessiten mà d'obra i fàcil accés a les matèries primeres i energia. Aquestes indústries solen situarese en polígons industrials a la perifèria de la ciutat.

Funció residencial, administrativa i cultural

L'espai urbà i la convivència de les persones són dos conceptes inseparables, ja que tots els habitants han de compartir un espai vital que és l'habitatge. La funció residencial de les ciutats ocupa la major part del sòl urbà.