ESQUEMA TRANSICIÓ DE L'ANTIGUITAT A L'EDAT MITJANA
ESQUEMA TRANSICIÓ ANTIGUITAT E.MITJANA.d
Documento Microsoft Word 574.0 KB
ESQUEMA EDAT MITJANA
ESQUEMA EDAT MITJANA.doc
Documento Microsoft Word 582.0 KB
ESQUEMA EDAT MITJANA I EDAT MODERNA
ESQUEMA EDAT MITJANA I MODERNA.doc
Documento Microsoft Word 603.0 KB
Imperis Bizantí, Musulmà i Carolingi.
Ruth Alonso.pdf
Documento Adobe Acrobat 2.9 MB
Imperis Bizantí, Musulmà i Carolingi.
Raquel Cortijo.pdf
Documento Adobe Acrobat 481.1 KB
Imperis Bizantí, Musulmà i Carolingi.
Javier Martínez.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.3 MB
Imperis Bizantí, Musulmà i Carolingi.
Paula Tent.pdf
Documento Adobe Acrobat 3.4 MB
ACTIVITATS BÀSIQUES EDAT MITJANA
NVedatmitja.ppt.pdf
Documento Adobe Acrobat 1.8 MB
TREBALL FEUDALISME
trabajo-de-la-e-m-feudal-2c2baeso.doc
Documento Microsoft Word 87.5 KB

Activitats per NADAL !!


Hola xics, en aquesta entrada us posaré tots els enllaços que us fan falta per fer les activitats de nadal.

Activitat 1 : "El nom de la rosa"

Aquí teniu l'enllaç per veure la pel.lícula online: El nom de la rosa

Aquí trobareu els diferents ordres religiosos: Ordres Religiosos

Activitat 2 : Mapes

  • Mapa Físic Europa:
Serralades i planes més importants d'Europa 
Rius i mars d'Europa

Podeu fer servir també l'atles universal que teniu al llibre digital de l'assignatura.

Activitat 3: Art Romànic: portada de Santa Fe de Conques.

Informació sobre el significat de les imatges de la portada: Imatges Santa fe de Conques.

Mapa Camí de Santiago: de Conques a Santiago.

Parts d'una portalada:

Resum 2.10: L'alta edat mitjana a la península Ibèrica

Pintura on es representa la rendició definitiva dels musulmans davant dels reis Catòlics, és l'any que es posa fi a la reconquesta el 1492. Boabdil, rei de l'últim reducte sarraí, a l'esquerra de la imatge, es dóna per vençut davant de Fernando II d'Aragó i Isabel I de Castella, a la part dreta de la imatge. Al fons es veu l'Alhambra de Granada que espera, majestuosa, l' arribada dels nous amos. 

  • L'inici de la Reconquesta: Els visigots anomenaven sarraïns als musulmans que havien conquerit la península l'any 711. Van ser els mateixos Visigots que havien quedat refugiats a la serralada Cantàbrica, en els actuals territoris de Cantàbria i Astúries, els que van iniciar la reconquesta. La reconquesta és el nom que rep el procés per mitjà del qual els cristians van anar estenen els seus dominis cap el sud, guanyant territori als sarraïns i repoblant les zones conquerides fins que els Reis Catòlics van ocupar el regne de Granada, el últim reducte musulmà, l'any 1492. La reconquesta va trigar 7 segles a aconseguir el seu objectiu.
  • L'expansió de la Reconquesta: Pelagi, un noble visigot, va capitanejar l'inici de la Reconquesta. L'any 722 va derrotar als sarraïns a la batalla de Covadonga i així va frenar el seu avanç i va consolidar el regne d'Astúries que més tard passaria a anomenar-se regne de Lleó. L'any 1000 Sanç III de Pamplona regnava Aragó i Navarra i va eixamplar el seu territori i va ocupar Castella. Al morir Sanç, les seves possessions són repartides entre els seus fills, apareixen així els regnes de Castella i Aragó.
  • Els orígens de Catalunya: En el territori conquerit per Carlemany, rei dels Francs, conegut com Catalunya Vella, Lluís el Piadós, successor de Carlemany, va crear-hi la Marca Hispànica ( estava formada per comtats sota la jurisdicció d'un comte). Durant el regnat de Carles el Calb, va nomenar Guifré el Pelós comte d'Urgell i de la Cerdanya, i més tard, de Girona i Barcelona. Després de la seva mort, els comtes van deixar de ser designats pels reis francs i és aquest es tornà un càrrec hereditari. Durant aquesta època els sarraïns van continuar fent incursions a Catalunya Vella, per aquest motiu Borrell II, comte de Barcelona, es va negar a signar la renovació del jurament de fidelitat amb els reis francs. Aquesta decisió va determinar la independència dels comtats catalans respecte als francs.

Activitat: Els monestirs a l'alta edat Mitjana.

Hola nois i noies, avui hem vist la importància que varen tenir els monestirs a l'edat mitjana. Gràcies a la feina dels monjos escrivans, s'han conservat moltes obres que d'una altre manera s'haguessin perdut per sempre. Bona part de la cultura grecollatina va ser copiada i guardada a bon cobert en aquests monestirs.

Parts d'un monestir:

Per trobar la descripció de les parts del monestir, podeu fer servir aquesta enciclopèdia:enciclopèdia.cat.

Per a la segona part de l'activitat, podeu buscar el monestir en aquesta web: Monestirs de Catalunya.

 

Resum 4.9: La cultura a l'alta edat mitjana

El castell de Queribus: un dels molts castells Càtars que van lluitar contra França i l'autoritat papal.
  • L'església durant l'edat mitjana: l'església no va patir un esfondrament com l'imperi Romà d'Occident, sinó que va conservar una organització sòlida i un poder polític notable. Van mantenir viva la cultura i els monestirs van se els centres culturals de l'època. Una de les dedicacions dels monjos dels monestirs era la còpia de manuscrits d'obres d'autors clàssics, la feina es repartia, hi havia un escrivà que es dedicava a la cal. cal·ligrafia, un altre a les miniatures i pintures i un altre a la portada del llibre. Gràcies a aquesta feina es va preservar i transmetre el llegat cultural grecoromà.
Alguns cristians per a seguir més estrictament l'Evangeli, renuncien als plaers i s'allunyen de la societat. Quan és individual s'anomenen ermitans quan formen comunitats, anomenats cenobites. El cenobitisme va crear ordres religiosos, diferenciats segons les normes i comportament dels membres.
  • Les heretgies durant l'edat mitjana: a occident el cristianisme estava unificat i tenia la seva seu a Roma, però van començar a aparèixer altres corrents. Aquest fet va fer que Roma adoptés dos posicions: en alguns casos va acceptar nous ordres religiosos, com els franciscans. En altres, les creences atacaven directament la doctrina cristiana i l'autoritat papal, aleshores es consideraven heretgies i eren perseguides. Per combatre les heretgies es va crear la inquisició, un cos especialitzat en perseguir i ajusticiar als heretges.
  • L'heretgia albigesa: també anomenada heretgia dels càtars al territori d'Occitània ( sud de França i nord de Catalunya. El papa Inocenci III va considerar que constituïen una amenaça i, amb l'ajuda de França, va començar una croada albigesa.

4.8. La societat de l'alta edat mitjana

Calendari Medieval on cada mes de l'any està relacionat amb una feina del camp.
  • La Societat rural: podem considerar que la societat de l'Alta edat mitjana es dividia en:
  1. Els grans propietaris agrícoles: tenien els mateixos deures i obligacions de la resta dels homes i dones lliures, però posseien un patrimoni més gran: més terres i esclaus que les treballaven.
  2. Els petits pagesos: Hi havien que tenien petites terres en propietat, els aloers. Aquest eren els que predominaven a l'alta edat mitjana, però no eren un grup homogeni, es dividien en: Llauradors, podien tenir animals de tir i disposar d'una arada. Els bracers només tenien una aixada o aixadella. Dins dels petits pagesos trobavem també els Colons, no tenien patrimoni i treballaven les petites explotacions que els grans propietaris els confiaven. Era gairebé esclaus.
  3. Els esclaus, la seva condició de vida va millorar una mica respecte al període romà, ja que gaudien d'una certa llibertat en les terres que treballaven i alguna possibilitat de promoció social.
  • La ruralització de la societat: l'esfondrament de l'imperi Romà va suposar:
- Debilitació del poder i de les funcions de l'estat.
- El retrocés de les activitats comercials.
- El despoblament dels nuclis urbans.
Aquest factors produeixen la decadència de les ciutats europees i la ruralització de la societat.
  • La societat urbana: deixen de ser centres econòmics i passen a ser només la residència de les màximes autoritats polítiques i eclesiàstiques, per tant, tenien una funció bàsicament política. Les activitats comercials consistien, sobretot, en productes de luxe per a una minoria privilegiada.

Resum 4.7: Els imperis europeus

Expansió de l'imperi Carolingi en temps de Carlemany.



Com hem estat veient, amb la caiguda de l'imperi Romà l'Europa Occidental es dividirà en diferents regnes més o menys dèbils. Durant els segles següents apareixeran un seguit de regnes que intentaran constituir un imperi en el territori. Els més destacats són:

  • L'imperi Carolingi: creat pels francs, aquest regne comprenia territoris amb població d'origen germànics i territoris de població llatina. A mitjans del s VIII, Pipí el Breu va sotmetre la Gàl·lia i va cedir al papa els territoris de la itàlia central. Carlemany que va crear l'imperi Carolingi, va sotmetre a molts pobles intentant restaurar l'Imperi Romà d'Occident. Aquest imperi va entrar en decadència després de la mort de Carlemany, fins a la seva divisió amb el Tractat de Verdum ( mitjans s IX).
  • Les noves invacions: durant els segles IX i X es tornen a succeir noves onades d'invasions a Europa. Els normands, d'origen escandinau, van assolar les illes Britàniques i les valls del Rin, i van arribar fins i tot a la Mediterrània. Els eslaus, es van estendre pels rius Volga i Elba i la mar Adriàtica.
  • El Sacre Imperi romanogermànic: es va constituir a la segona meitat del segle X i comprenia els regnes de Germània i Itàlia, entre d'altres. Els emperadors germànics es consideraven continuadors de l'imperi Carolingi i el seu objectiu era establir l'Imperi Romà d'Occident. Frederic II de Hohenstaufen, emperador del Sacre Imperi va establir la cort a Sicília, va impulsar el comerç marítim a la Mediterrània i va convertir la cort en un gran centre cultural i humanístic. Després de la mort de Frederic, mitjans segle XIII, es van anar perdent molts territoris de l'imperi i debilitant fins a la seva desintegració.

Resum 4.6: L'art a l'islam

  • L'art a l'islam: l'arquitectura islàmica és bàsicament religiosa, per això la mesquita és l'element central. Però també trobem un gran desenvolupament de l'aquitectura civil: palaus ( com l'Alhambra de Granada), hospitals, mercats i madrasses ( escoles on s'ensenya religió).
  • Característiques de l'art islàmic: els musulmans van refusar l'arc de mig punt i van adoptar l'arc de ferradura. Tota la decoració era de motius vegetals, geomètrics, llaceries i cal·ligràfics. Això es debia al fet que l'islam prohibeix la representació de figures humanes o animals, per evitar els ídols, per això no hi havia escultura ni pintura.
  • La mesquita: la mesquita és l'edifici musulmà de culte ( el culte islàmic consisteix sobretot en l'oració). Distinguim diferents parts:
- El pati: recinte d'entrada a la mesquita. És en aquest pati on es troba la Mida.

- La Mida: font per portar a terme les ablucions. El musulmà ha de rentar-se en aquesta font per poder entrar purificat al recinte d'oració.

- Haram: sala d'oració coberta i envoltada de columnes.

- Alquibla: mur orientat cap a la Meca on es dirigeixen les oracions.

- Mihrab: estança petita ubicada a l'alquibla on es guarda el llibra sagrat, l'Alcorà.

- Mínbar: és la part més ornamentada de l'alquibla, té forma de capella i normalment està en el costat oposat al minaret.

- Minaret: torre situada en un extrem del pati des d'on el Muetzí crida al creient per l'oració.



Ciutat del Caire: cinc cops al dia des dels 1000 minarets del Caire es crida a l'oració.

Resum 4.5: La cultura i el pensament a l'islam


  • L'islam i la cultura occidental: va haver-hi un intercanvi cultural molt important entre l'herència grecoromana i la cultura islàmica. Es van traduir molts llibres de la cultura occidental a a la islàmica i també al reves, obres científiques i filosòfiques àrabs al llatí. Heu de pensar que en el món islàmic hi havia una actitud científica més racional que en el món cristià en aquells temps.
  • El pensament a l'islam: Pel que fa a grau d'intolerància vers a les altres cultures i religions, la civilització islàmica era semblant a la cristiana. Però en el cas concret de la conquesta de l'Al Andalus, la convivència entre religions va ser bastant bona.
  • La ciència a l'Islam: els àrabs van destacar en diferents àmbits: en les matemàtiques, van perfeccionar el sistema numèric decimal, la geometria i l'àlgebra. Pel que fa a la medicina, cal destacar la figura d'Avicenna. També van fer aportacions en l'astronomia, la geografia, la física i la química.
  • La tècnica de l'islam: van superar els coneixement occidentals en el terreny de les obres hidràuliques i la irrigació. També van ser els difusors de l'astrolabi, un instrument per mesurar l'altura dels astres.

 

Vídeo: L'expansió de l'islam

Hola o tots/es, he trobat aquest vídeo que il·lustra molt bé l'explicació de l'expansió de l'islam. Espero que us serveixi per estudiar.

Resum 4.4: L'expansió de l'islam

Mapa on es veuen les diferents etapes d'expansió de l'islam.
  • El n

Resum 4.3: Bizanci

Santa Sofia de Constantinoble: construïda en època de Justinià i amb els quatre minarets afegits pels turcs.

 


  • L'Imperi Romà d'Orient:

L'Imperi Romà d'Orient va resistir les incursions dels pobles bàrbars i va continuar existint fins al segle xv amb el nom d'imperi Bizantí o Bizanci. No va aconseguir el seu objectiu, el d'unir un altre cop la mediterrània, però va enriquir i conservar la tradició grecollatina.

 

  • Justinià el Gran:
Durant el regnat d'aquest monarca ( s.VI d.C.) bizanci va viure un període brillant: en l'aspecte militar, va portar a l'imperi Bizantí a la seva màxima extensió ( Itàlia, Nord d'Àfrica, illes de la mediterrània occidental, etc.). Va impulsar la compilació del dret Romà, va ser l'impulsador del l'art Bizantí i, en particular, del mosaic. També va fer una gran reforma de l'estat i de la vida eclesiàstica. I, per últim, va afavorir la cultura i va potenciar la historiografia.

  • Bizanci: de l'esplendor...
El període de màxima esplendor de l'Imperi Bizantí va durar aproximadament 2 segles ( Mitjans segle IX fins mitjans s XI). Durant aquest període va ser un imperi molt estable, centralitzat i ben administrat i es va convertir en la primera potència comercial de la Mediterrània. Malgrat tot, els conflictes socials i religiosos van ser-hi constants.
  • ... a la decadència:
El imperi Bizantí va entrar en decadència coincidint amb l'inici de les croades, a finals del segle XI. Els croats van assaltar Constantinoble i van deixar l'imperi molt dèbil i reduït. Gradualment el musulmans van anar conquerint territoris bizantins, fins que a mitjans del segle XV, els turcs van conquerir Contastinoble i van abatre definitivament l'imperi Bizantí.

Activitat: Les croades.

Mapa de les Croades: es veuen les diferents croades i el recorregut de cada una.
Hola xics, estem estudiant l'Imperi Bizantí i avui hem vist que la decadència d'aquest gran Imperi de l'Europa Oriental, va coincidir amb l'inici de les croades. Molt bé, mitjançant aquesta web: Les Croadescontesteu les següents preguntes:

1) Per què van començar les croades i quin objectiu principal tenien?

2) Quan va tenir lloc la Primera Croada? Qui va ser l'artífex ( el que les va iniciar) ? Van aconseguir l'objectiu que es proposaven?

3) Fes un resum de les altres croades?

4) Per finalitzar, explica quines van ser les conseqüències de les croades?

Resum 4.2: Les invasions germàniques

Mapa on es veu l'origen dels pobles germànics i la direcció de les seves invasions.

  • Els pobles germànics: els romans els anomenaven bàrbars ( estrangers), perquè vivien fora de les fronteres de l'Imperi. Eren ramaders i conreaven el cereal, no tenien una organització política estable. Ex: Els Visigots ( sud de la Gàl·lia i península ibèrica), els Francs (nord de la Gàl·lia), els saxons ( a britània),etc.

  • Vàndals, Sueus i Alans:

  1. Vàndals: van ocupar diferents zones del sud de la Península, més tard va ser expulsats pels visigots.

     

  2. Sueus: Procedents de les terres properes a la mar bàltica, al nord d'Europa. Es van establir a l'oest de la península fins que van ser derrotats i assimilats pels visigots.

     

  3. Alans: Procedents del nord de la serralada del Caucas. Van emigrar cap el nord d'Àfrica.

 

  • El poble visigot: eren nòmades guerrers que van traspassar les fronteres de l'Imperi Romà. Van arribar a saquejar Roma i, finalment, van creuar els Pirineus i es van establir a la Península Ibèrica.
  • El poble visigot a la Península: durant el regnat de Leovigild a finals del segle VI, es crea un poder fort i centralitzat a la Península Ibèrica amb capital a Toledo. Els seu fill acaba l'obra començada pel seu pare, al aconseguir també la unitat religiosa del regne amb la conversió al catolicisme.

Resum 4.1: La fragmentació d'Europa

Incursió d'un poble bàrbar, aprofitant la creixent debilitat de les ciutats romanes.

 

 

  • La fragmentació d'Europa: L'edat Mitjana és un període històric que va del sV al s XV. Es divideix en dos períodes:

  • L'alta edat mitjana: que va des de l'esfondrament de l'Imperi Romà d'Occident (any 476 d.C.), fins a la revolució feudal a l'entorn de l'any 1000.

  • La baixa edat mitjana: que va des del segles X-XI, fins el sXV quan Constantinoble va ser conquerida per els turcs.

  • L'afebliment de l'Imperi Romà: Les incursions dels pobles bàrbars i l'impossibilitat de l'exèrcit per arribar a controlar totes les fronteres de l'Imperi, va fer que les ciutats , que van perdre importància política i econòmica, s'anessin despoblant.

     

  • L'emperador Justinià el Gran: A partir del segle VII amb l'expansió de l'Islam a Europa distingirem tres zones:

    - L'Imperi Bizantí: continuació de l'Imperi Romà d'Orient.

    - L'Europa Occidental: dividida en regnes cristians febles.

    - Els dominis musulmans.