Procediments i tècniques de treball i investigació

Interpretació de gràfics i taules estadístiques en història

Els gràfics són un tipus de font històrica que representen dades quantificables. La seua forma està en funció del contingut que es va a representar. Els més freqüents són els lineals que s'utilitzen per a representar la evolució d'una magnitud en el temps; els debarres que s'utilitzen per a representar dades cronològiques i països, dades cronològiques i quantitats... i els circulars que representen un fenomen distribuït per sectors.

1. Classificació:
            El tema. Ho indiquem i situem el seu contingut en el context històric corresponent.
     - Període representat. Situem el gràfic en l'espai i en el temps.
     - Tipus de gràfic: lineal, barra, circular, etc.
     - Les unitats emprades  (tones, milions, anys, percentatges, punts per mil, etc.).
 
2. Anàlisi i explicació: diferenciem amb precisió les parts que consta la gràfica (períodes d'augment o disminució de les dades representades, i els punts màxims i mínims), la relació entre els eixos de coordenades i les idees històriques que contenen.
 

3. Relació amb el tema (Comentari): interpretem els resultats obtinguts, relacionant els antecedents del tema central amb el seu desenvolupament i les conseqüències històriques que es deriven. Tenir en compte el context històric en el qual es produeixen.
4. Conclusió: es pot realitzar una opinió personal argumentada, resumint el contingut general de l'anàlisi de la gràfica i de la seua interpretació.
Comentari d'un text històric
El comentari de text històric és un dels procediments més utilitzats en l'ensenyament de la història. Hi ha múltiples propostes teòriques de com realitzar-ho, no obstant açò, podem sintetitzar la tècnica a seguir en el següent procés:
 
1. Lectura comprensiva del text (l'ús del diccionari i d'altres fonts pot ser de gran ajuda)
2. Classificació del text
  • Tipus de text: històric, historiogràfic, cultural, polític, econòmic, jurídic...
  • Localització cronològica i espacial: cal fer referència al lloc i data aproximada del fet que narra el text.
  • L'autor. Si és conegut cal redactar una breu biografia.
  • El destinatari
3. Anàlisi del text: es tracta d'aconseguir la major precisió en la comprensió del contingut del text. Cal redactar un resum per a destacar les idees principals i diferenciar-les de les secundàries. També cal explicar o definir els termes que fan més comprensible el text.

4. Comentari:  cal tenir en compte la necessitat de cercar els antecedents, els fets (el contingut històric) i les conseqüències relacionades amb el fet històric plasmat al text.

5. Conclusions: interès del text per al coneixement de l'època. Es poden elaborar opinions argumentades fent referència a el context i motius pels quals es va escriure.